Stem

In de CV/Koers stond een advertentie van het CDA. En nu wil en zal ik niemand op zijn uiterlijk afrekenen, maar deze nette, bijna gezellige dame rijmt zo verschikkelijk niet met de tekst ernaast. Die gaat over escalaties in het Midden Oosten, al dan niet rond Israel (???)*, fundamentalisme, en religieuze strijd. Haar goed gestylde kapsel en slecht gephotoshopte contour, passen zo verschrikkelijk niet tussen de bommen, tanks en tranen. De appel groene achtergrond vormt zo’n contrast met bloed, zweet en tranen, dat het bijna grappig lijkt. Grappig in een Monty Pyton manier: zonder enige verdere normen en waarden.
(* Is er ook Midden Oosten dat niet rond Israel ligt dan?)
Ik wel snap hoe zo’n advertentie tot stand komt. Je bepaalt A je doelgroep (Christelijke jongeren), kiest B een onderwerp dat hen interesseert (bijvoorbeeld de kernwaarden van de Joods Christelijke cultuur) en je kiest C een persoon die de doelgroep kent (de mevrouw die in de PKN zondag ‘s morgens de mededelingen voorleest). Maar toch werkt het niet. Het is net zoiets als met je ogen dicht en een zwembroek je mede-passagiers in een Bowing 747 uitleggen hoe kikkers paren, omdat je een bioloog bent die van zwemmen en reizen houdt.
Maar daar gaat het me eigenlijk niet om. We leven van slechte reclames. Of we proberen het. Ik wel in ieder geval. Het gaat me wel om de slogan: “Stabiliteit in het Midden Oosten draagt bij aan Westerse veiligheid.” Lees hem gerust nog een keer.
Hoe self-centered wil je het hebben? Als wij hier uit het westen het daar nou eens oplossen; kunnen we hier eindelijk leven zonder die enorme drijging, dag in dag uit. Die mevrouw opent ons de ogen! Oneindig veel dank! We moeten ons inzetten voor het Midden Oosten; dan zitten we hier ook goed.
Hallo? Aarde aan CDA?

Ik wil het nog niet eens hebben over de Armenische kwestie; die bewaar ik voor een nieuwe post, maar hoe klein kan je wereldje zijn? Die mevrouw die op zondagmorgen na de dienst koffie staat te schenken zal het wel eens oplossen daar in die woestijn. “Kom op, jongens; is dat nu allemaal nodig? Hee, jij daar, achter in de bunker, leg die granaat eens neer.” Hmm ja juf, mompelt het kleine PLO�rtje. Ehm, nee, hoe heette die nieuwe club?

Maar ook: welk beeld wil je cree�ren van de Joods Christelijke cultuur? Wat is de Joods Christelijke cultuur eigenlijk? Is die er wel? Een groot deel van de Arabieren wil het dat geloven ja: Bush, Blair, de Paus en het CDA: voor hen is het het grote gedemoraliseerde Westen.

Natuulijk (en gelukkig) heeft die lieve dame die tekst niet zelf geschreven. Ze zou niet eens 10 kernwaarden van de Joods Christelijke cultuur kunnen opdreunen. Misschien weet ze niet eens dat haar foto hiervoor gebruikt wordt. Misschien weet ze niet eens dat deze foto hiervoor gemaakt is; dacht ze dat het voor het kerkblaadje was. In Brabant zouden ze zeggen: ‘t is sund van ‘t vrouwke.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply