Een vriendin van mij is kustschilder van beroep. Door haar huidige schildersblok is ze gaan zoeken naar nieuwe thema’s en stuitte daarbij op het verhaal van de vrouw van de koning van Persi�; Xerxes. Volgens het bijbelverhaal Esther heette Xerxes Ahasveros en zijn vrouw Vasti. Twee opmerkelijkheden aan het feit dat deze kunstige schilder zich op dit verhaal stort.
In de eerst plaats had ze, toen ik haar leerde kennen had ze een grondige afkeur van alles wat maar naar religie riekte. Zo grondig dat we discussies kregen die niet meer gezellig waren, waarbij zij een rood hoofd kreeg en ik begon te hyperventileren en we aan het eind allebei een beetje zoiets mompelden als; nou ieder zijn ding. Nu is het niet zo dat ze vandaag de dag het evangelie omarmt, maar toch is ze blijkbaar zo ver dat ze boekjes koopt over vrouwen (haar vaste thema) in de bijbel, en daar dan iemand uitkiest om te schilderen.
Ten tweede zien wij als Christenen in het verhaal van Esther Vasti vaak als een soort tweederangsspeler, een figurant. Maar mevrouw de schilder geeft haar een prominente hoofdrol. Om zich over haar schildersblok heen te werken is ze zich gaan richten op uitdrukkingen. Koningin Vasti is een vrouw met ballen, als ik het zo mag zeggen, want ze heeft haar topfunctie (understatement) over voor haar principes. Wat? Ik een speelpopje? Bekijk het. Kunnen wij wellicht ook nog wat van leren.
Meier Shalev schrijft ook iets over het boek Esther. Dat Esther eigenlijk de wet van Mozes breekt door een niet-Jood te trouwen. Daarmee red ze het volk dat de wet van Mozes in zich draagt. Kunnen we misschien ook wat van leren.