Kennen

Sommige mensen beweren dat je pas kunt weten hoe iets is als je het geprobeerd hebt. Dat zijn meestal de mensen die liever zelf hun grenzen bepalen. En dat zijn dan meestal weer de mensen die dat niet kunnen. Maar er is hoop! Er klopt namelijk niks van die gedachte. Hoop voor de grenzelozen!

Het is wel een beetje een wiskundig verhaal, maar met een voorbeeld moet het lukken. En het is wiskunde A.

Als je een appel eet, dan neem je die ook op andere manieren waar: je ruikt, voelt, ziet de appel. Na het eten van heel veel appels en ook peren en ander fruit, zul je op den duur een heel realistische inschatting kunnen maken van hoe een mango smaakt, ook al heb je er nog geen hap van gegeten. Via verschillende wegen benader je een ervaring, waaruit je een bepaalde conclusie kunt trekken over hoe die ervaring is.

Ander voorbeeld: bungeejumpen. Los van dat zoiets volkomen zinloos is, is het ook doodeng. Dat weet ik, want ik hou niet van hoge bruggen zonder railing, enge films, bijna doodervaringen of dood gaan an sich. Dus bedank ik van harte om mijn moeizaam verdiende euro’s uit te geven aan iets wat in de volksmond ‘je grenzen verleggen’ wordt genoemd (hee! een cirkelvertelling!) maar wat gewoon je reinste verspilling van geld, tijd en plezier is.

Edoch: je kunt natuurlijk een giftige vrucht hebben; die wel lekker kan smaken. Misschien is bungeejumpen wel goed voor de lijn. Je kunt er maar net naast zitten natuurlijk als je je conclusie berust op externe factoren. Maar aan de andere kant kun dat je eigenlijk altijd. Je kunt ook een rotte appel hebben, maar dat is nog geen reden nooit meer een appel te eten. Twijfel met mate; zie vorige stukje.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply