A440

In 1938 vroegen de Duitsers de Engelsen om een internationaal congres om de standaard stemming op A 440 af te spreken. Wat inhoudt dat de toon die 440 trillingen per seconde maakt A genoemd dient te worden, en niet eentje met 438 trillingen, of welke andere trilling dan ook.
Wist ik niet. Ook niet dat het initiatief kwam van de bekende propaganda minister Joseph Goebbels. Deze zou dit hebben gedaan, zo hoorde ik vandaag, zodat de shakra’s van geest en hart niet meer met elkaar in evenwicht zouden zijn en zo de ganse aarde makkelijker verziekt kon worden.
Dus ik mee naar degene die dat beweerde en direct kreeg ik een stortvloed van cijfers en getallen, verhoudingen en berekeningen over elkaar heen. 440 was slecht en 438 was goed. (of iets van 425, ik ben niet zo goed met getallen). Maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt, want hij haalde er de bekende driehoek van Pascal bij! Ik werd er bijna emotioneel van: mijn Pascal!
Samengevat had deze man een nieuwe stemming uitgevonden, waar binnenkort de eerste stukken van zouden worden gespeeld. Dat wil ik graag horen, zei ik, maar ik geloof niet dat het mijn shakra’s iets zal doen. Geen reactie. “Als je maar genoeg getallen opschrijft en berekeningen doet kom je altijd wel ergens op uit.” “Nee, want hier klopt het ook echt.” “Aha.”

Het is kinderlijk leuk te berekenen welke toonladders en frequenties de gemoedstoestand van het universum op zullen krikken, maar het blijft een spelletje. De enige manier iets te doen aan het falende universum is toewijding (yielding) aan een persoon; Jezus Christus. Ik schrijf het vooral voor mijzelf.
Terug naar de A440: een aantal kanttekeningen:
- Wordt er wel echt het meest in 440 gespeeld? Staan alle opnames werkelijk in A440? Snaren rekken en komen lager te staan; ik speel zelf zelfden op 440. Ik GOK dat 95% van de kerkorgels een halve toon lager gestemd staat. Standaard.
- Voor de Nazi’s speelde men ook al 440. En wel met name de zwarte Jazz artiesten in de US. Niet de meest geweldadige en ontspoorden zou je denken.
- (van mijn collega) De arabische toonladder zit ook niet standaard op 440; en zijn die mensen nu echt liever dan de westerse mensen?
- Er zijn (in de westerse muziek) 12 toonsoorten: A A# B C C# D D# E F F# G G#. In een aantal van die toonladders komt de noot A voor, maar ook een legio andere noten; meestal tegelijk met met een scala aan andere noten. Een zuivere A 440 hoor je eigenlijk alleen als je een stemvork gebruikt (die in A440 staat natuurlijk). Zelfs als je een A speelt op de piano rammelt er een legio aan andere klanken mee.
- Hoe precies moet het zijn? Zijn 440,0000001 trillingen per seconde slechter dan 440,0000002?
- Was de wereld voor WOII nu echt zo veel slechter dan erna? Was Caesar liever dan Bush?
- Het effect was in ieder geval niet krachtig genoeg de Russen en geallieerden tegen te houden.
- What if mijn hart en hersennen niet synchroom lopen? Misschien doen ze het wel beter appart. Wat bedoelt Goebbels er �berhaupt mee??? Dat is: als hij er al echt iets mee bedoelt. Op geen van de 12 miljard (?) internetpagina’s kan ik iets zinnigs vinden over Goebbels mogelijke motieven.
De grote voorbeelden van Hitler en Goebbels zaten tot in hun oren in de occulte mystieke false religion. We zullen het christelijke laagje er afwassen en de oude, vormloze religie herstellen.” zei Hitler.

Het zou zo heerlijk makkelijk zijn om achter je freak-gestemde piano te kruipen en door het spelen van een valse melodie de wereld te verbeteren. Zo veel makkelijker dan je vijanden liefhebben en bidden voor wie je vervolgen. Zoveel makkelijker dan geven om je medemensen, om ECHT onzelfzuchtig te zijn. Zo veel makkelijker en tegelijkertijd zo veel onzinniger.

Maar ik ga het zeker luisteren.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply