God

Als je in God gelooft, dan geloof je altijd in een beeld van Hem. Bijvoorbeeld: Hij is als een liefhebbende vader, of een strenge vader, of een serieuze moeder, of een onverschillige tiener. Net zoals ons beeld van mensen niet volledig overeenkomt met die mensen, zo komt ons beeld -in veel grotere mate waarschijnlijk- niet volledig overeen met de God die is.

Maar als je niet in God gelooft, geldt het zelfde! Je gelooft bijvoorbeeld dat God niet kan bestaan omdat Hij ellende toelaat. Daar hoort het beeld bij van een God die als wij denken over ellende. Pascal geloofde in een God die zich verbergt, omdat Hij gezocht wil worden. Dat komt ook best dicht bij niet in God geloven. Niet in God geloven komt denk ik vaak neer op: niet geloven dat God zich laat kennen.

God bestaat niet, maar misschien is Hij groter dan bestaan? God is dood omdat Hij stierf aan een kruis? Omdat hij afdaalde in het dodenrijk? Maar God leeft ook. Misschien is Hij zelfs de enige die ooit echt heeft geleefd.

Ten slotte stuurde hij zijn zoon naar hen toe“* vat dr. A van de Beek op als: de laatste keer dat God iets van zich heeft laten zien op aarde was Jezus. Deze huidige post-moderne tijd is wachttijd.

* Mat 21,37

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply