Slaat nergens op

Gertjan Goldschmeding slaat de plank mis. Een vertaalfout vermoed ik. Jezus zegt niet: “Slaat de kinderen tot mij.” maar: “Laar de kinderen tot mij komen.” daar zit meer iets in van een geërgerd: “Ga uit de weg man!” Gertjan! Je houdt ze tegen!

Niet dat ik zo’n enorm probleem heb met dat slaan hoor. Drie generaties terug (en voor de meeste gezinnen: twee) was het meer dan gewoon. Buiten de westerse wereld weten ze ook niet anders. Het is een beetje een laatste redmiddel voor ouders die niet zo goed kunnen opvoeden.

Waar ik een Groter probleem mee heb is de motivatie: om hun wil te breken. Nu ben ik het met GJ en menig ander eens dat God van ons verlangt dat onze wil met die van Hem samensmelt; maar het is nadrukkelijk God’s wil dat de mens daar zelf voor kiest. Hoeveel mensen heeft Jezus een pak slaag gegeven omdat ze Hem niet wilden volgen? Als je eigen leven liever hebt dan het mijne dan is dat jouw keus. Je wilt je bezittingen niet verkopen: hou ze maar.

Laat kinderen hun wil juist ontwikkelen: sla ze om de oren met verhalen, raadsels, puzzels. Stoei met ze, daag ze uit en geef ze niet altijd wat ze willen.

Breek de wil van een kind en het kan niet meer voor God kiezen. Gelukkig lukt het de meeste ouders niet de wil volledig te breken. Maar wee zij die het wel lukt. Het zou beter voor hen zijn dat ze met een molensteen aan hun nek gebonden in de Rijn, nee: de Schelde waren geworpen.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply